site statistics

Smo na biciklu…

Strava

Potepanja

Arhiv

free counters
unique visitors counter

Koledar

November 2018
P T S Č P S N
« Sep   Avg »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

VW Ljubljanski maraton vs. Maraton Franja – tek ali kolo

7.11.2018 ob 21:04, avtor deejay

Ker sem firbec brez primere, sem se letos konec avgusta odločil, da preizkusim Ljubljanski maraton. Kar tako, s prve, ko so me vprašali, a bi šel teči na “Ljubljanca”, tako mu menda pravijo tekači, so dobili moj, JA.  :)

Moram napisati, da pred to odločitvijo nikoli nisem tekel, najdaljša razdalja je bila verjetno še iz služenja JNA, ko smo imeli jutranji krog 2,4 km, brez pavze seveda. :)

Na obeh štartih je fajn v gužvi :)

In ko so me vprašali, na koliko me naj napišejo, sem avtomatsko izjavil 21 km. Za deset se mi ne splača vozit do Ljubljane. :)

Pa so me malo čudno pogledali, a ti veš, da je 21 še kr nekaj … Vem ja, bom poskusil.

Nič kaj posebnih pripomočkov, važne so superge, nekateri pa še teh nimajo :)

In tako so se začele priprave, enkrat tedensko smo imeli voden trening, kjer nam je Robi, trener atletike, razložil, za kaj sploh gre pri teku, spoznali smo atletsko abecedo itd. Časa je bilo natanko dva meseca.

Pri sami prijavi sem tudi pomislil na to, da bom lahko primerjal tek in kolesarjenje. Bil sem namreč udeležen tudi na maratonu Franja, odpeljal obe trasi in primerjava bo kr na mestu. Je pa res, da je kolesarjenje pri meni na meniju že dosti let. Sam tek pa slabe tri mesece.

Pri teku je prav gotovo na mestu njegova preprostost, nič kaj veliko ne potrebujemo. Dobro voljo, včasih tudi brco v rit, obujemo superge in voila … že se premikamo.

Ljudje, ki te vzpodbujajo ob cesti so zlata vredni

Ni pa tako enostavno, kot izgleda, preteči 10 km, ne da bi se ustavili vmes. Govora je o začetniku, kot sem bil jaz. Za to pa je potrebno tudi, da je glava na pravem mestu, saj premikanje nog še ni zadosti. :)

Seveda je potrebno pri vsem tem imeti tudi nekaj sape. Ne potrebujemo hitrosti, dokler je tempo še pogovorni, gre. Pred samim tekom se je potrebno tudi lepo ogreti. Če se nam mudi :) lahko tek pričnemo tudi s hojo, katera pa naj postopoma postaja vse hitrejša, da kri zaokroži in se telo ogreje. Potem gre vse lažje.

Pri kolesu je stvar podobna. Le da poleg superg ali kolesarskih čevljev potrebujemo še bicikl. :)   Razdalje z njim premagujemo hitreje. Če potrebujem za 21 kilometrov pri teku dobri dve uri, lahko s kolesom v tem času opravim dobrih 6o km, če govorim o cestnem kolesu in podobnem terenu, kot je pri teku.

Turistično, vsak na svojem kolesu

Polmaraton 21 km in malo Franjo 97 km lahko primerjam, veliko podobnosti. Če že govorim o primerljivosti, žeja na koncu je podobna, tudi porcija testenin se prileže po koncu enako. Noge naslednji dan so podobno “trde” in tako 21 km teka, kot 97 km kolesarjenja naslednji dan, verjetno ne bi zmogel, probal še nisem. :)

Tudi tukaj amaterji vzamejo prireditev presneto resno

Je pa na kolesu dosti manj dolgčas kot pri teku. Tu gre vse počasneje, noge se premikajo konstantno, na biciklu ne. Slike mimo tebe šibajo sto na uro, pri teku ravno ne. Tempo se na kolesu menja in niha tudi za 30 km/h, akcija vseskozi. Pri teku se noge še vedno premikajo … leva, desna, leva, desna … :)

Tekmovalnost je pri kolesarjih in tekačih podobna, je pa možnost padca na kolesu dosti večja, manjša neprevidnost v skupini in že ropota :)

Reševalna vozila niso lih dobrodošla, so pa obvezna na teh prireditvah :)

Pri teku tega ni, vsaj sam nisem opazil skupinskega padca, imajo pa reševalna vozila delo tako pri enih kot drugih. :) Zanimivo.

Je pa pri obeh  primerljivo vdušje, tu razlike praktično ni. Vzdušje na štartu, prihod v cilj, tega se preprosto ne da opisat, treba je doživeti.

Več kilometrov na kolesu pomeni tudi  več videnega

Če bi mi dali na izbiro, da se lahko udeležim le ene prireditve v letu, bi prav gotovo tehtnica prevagala za maraton Franja. Pa ne, da tek ni ok, je čisto v redu, samo kolesarjenje je še boljše.

Taprava osvežitev te čaka v cilju,če goniš ali če tečeš, tu ni dileme :)

Si pa pri obeh dejavnostih olajšaš dušo, se sprostiš, napolniš z energijo, skratka po končani aktivnosti si kot nov, ne samo obnovljen. :)

Tako je to pri meni, pri vas verjetno ni dosti drugače. Veliko kolesarskih in tekaških užitkov vam želim, nuditi vam jih žal ne morem. ;)

Pozirajo oboji :)

fotografije s teka ; www.vw-ljubljanskimaraton.si
fotografije maratona Franja ; Branko :)

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Aktualno, Foto utrinek, Slovenija, Zabava, Šport | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !